Website Analytics

Iedere webmaster of zoals sommige zeggen, een IT beheerder, weet het wel, als je een website of een webshop hebt, wil je ook inzichtelijk houden wat er zoal speelt met de je website. Zo wil je weten waar je bezoekers vandaan komen, welke pagina als landingspagina wordt gebruikt, komen ze binnen op de homepage, of komen de bezoekers ergens midden op de website binnen, omdat toevallig een pagina een goede ranking heeft in een zoekmachine. Maar je kunt nog veel meer te weten komen van je bezoekers, stel dat er veel span wordt verzonden van een bepaald IPadres, dan wil je graag weten welk IPadres je dan kunt verbannen van je website. Kortom, je kan je website helemaal in kaart brengen.

Maar….. je kunt ook teveel meten, of beter gezegd, bewaren.

privacy-analytics

Tijdens dit schrijven, januari 2022, is er veel te doen over privacy, en toevallig ook de privacy over wat we allemaal kunnen meten en bewaren in hoofdzaak. Zo schijnt Google Analytics onder vuur komen te liggen, omdat het informatie bewaard en ook nog eens naar Amerika stuurt. Harde feiten hebben we niet, maar waar rook is, is soms ook vuur. Het is niet toevallig dat bijvoorbeeld Oostenrijk en Noorwegen oordeelt dat het allemaal illegaal is. De vraag is, volgt Nederland ook?

Privacy vriendelijke open source alternatief

Ook wij maakte gebruik van Google Analytcs, ooit, eens, in een ver verleden, toen wij nog dachten dat Google onze vriend was, maar na nader inzien oerdom te zijn geweest, want alle informatie ging natuurlijk direct naar de grote servers aan de andere kant van die grote oceaan. Wij gingen op zoek naar privacy vriendelijker alternatief, zodat de data niet naar een grote BigTech company gaat. Wij kwamen uit bij SiteSpy.nl, die maken gebruik van Matoma Analytics, en de data gaat nergens heen, jou data is jou data. We zijn er zeer over te spreken, ook omdat de servers gewoon in Nederland staan, wel zo goed om te weten.

Zodra wij meer weten of wat er gaat gebeuren met Google Analytics, laten we dat uiteraard weten, maar de vraag is eigenlijk, wil je het wel weten, omdat op de een of andere manier toch wel weer een manier wordt gevonden door Google, om de data veilig te stellen.’Hoewel Google ondertussen wel heeft gereageerd op het Oostenrijkse toezichthouder.

12Privacy.nl