Vertel mij meer over privacy.

Bedankt voor de interesse omtrent de privacy. Iedereen zet zijn hele hebben en houwen op internet, delen alles met Facebook, Google en andere, zoals dat wordt genoemd, datagraaiers. En als je dan vraagt, waarom zet je alles op internet, zegt het meerendeel van de mensen, ” ik heb niets te verbergen” , en daar zit nu juist het probleem, je hebt namelijk WEL iets te verbergen.

Wat weten bijvoorbeeld Google en Facebook van je?

We kunnen beter zeggen, wat weten ze nog niet. Zo weet bijvoorbeeld Google, zeker als je Gmail, Maps, en Chrome gebruikt, waar je winkelt, wat je gekocht hebt, wat de prijs was, waar je vandaan gesurft hebt, waar je naar toe gaat, waar je geparkeerd hebt, met wie je het meeste emailt, wat je interesse is. Moeten we nog verder gaan? Ze willen niet voor niets Google Pay inzetten, want dan hebben ze nog meer informatie van je.

Facebook is niet veel anders, ze leven van jou data, alles wat je op Facebook zet, wordt bij je profiel toegevoegd. Facebook gaat nog een stap verder, want niet alleen data van Facebook, maar ook de data van Whatsapp en Instagram wordt gekoppeld aan je Facebook account. Dit alleen maar om meer informatie van je te krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat jou data, $165,00 waard is? Dat is per persoon, en dat met 2 Miljard gebruikers. Jou data is big bussiness.

Maar er is maar een handjevol mensen die dit serieus nemen, waarschijnlijk ben jij dat, want anders had je dit verhaal niet gelezen. Daar zijn we blij mee, dan hebben we toch de aandacht voor dit grote probleem, hoewel de meeste dit gewoon ontkennen. Als bijvoorbeeld een reisbureau u even mailt, dat ze een copy nodig hebben van uw paspoort. Als u even deze wilt mailen, dan kunnen we verder met de reisbescheiden. U maakt een foto met uw smartphone, slaat deze op in Dropbox, en daarna maakt u een mailtje, al dan niet gebruik makend van Gmail, en stuurt deze naar het reisbureau. We hoeven niet te zeggen dat u dit had moeten doen, want we sommen even de privacy issues op:

U slaat de foto op in Dropbox, deze cloud zit in Amerika, en wordt dus gecontroleerd door de VS
U mailt de foto, bv met Gmail. Google wil graag zoveel mogelijk infor van je, en wat is het dan fijn als daar een paspoort aan toegevoegd kan worden, in een keer een heleboel info, je foto, je BSN nummer, je leeftijd, geboorteplaats, zelfs je handtekening.
Het reisbureau heeft de foto, en laat deze in de inbox staan. Je vergeet de computer uit te zetten en de werkster kijkt even mee in je pc, en ziet een paspoort. Of, je wordt gehackt, of, kortom, er zijn zoveel mogelijkheden dat je info in andere handen komt.

Even een opsomming, wat weet Google, als u Google gebruikt:

– Alles wat je hebt opgezocht met Google Search of YouTube
– Je YouTube-geschiedenis
– Het aantal Google-zoekopdrachten van afgelopen maand
– Elke website waarop je ooit hebt geklikt
– Elke site die je ooit in de adresbalk hebt ingevoerd
– Elke website die je ooit als bladwijzer hebt opgeslagen
– Elk Google Chrome-tabblad dat geopend is op al je apparaten.
– De apps die je hebt gedownload
– Je Chrome Web Store-extensies
– De instellingen van je Chrome-browser
– Mailadressen, adressen en telefoonnummers die automatisch invullen
– Alle sites waarvoor je Chrome hebt gevraagd om geen wachtwoord op te slaan

Welke software is beter om te gebruiken?

Hierbij alvast een lijstje met vervangers:
Facebook – nooit gebruiken, of je wilt gewoon alles lekker op internet zetten.
Google – Chrome, links laten liggen, en gebruik FireFox, of beter nog, de Brave browser
Google – Gmail – niet gebruiken, gebruik bv Protonmail
Whatsapp, zeker niet gebruiken als je je privacy niet op straat wil laten liggen, gebruik Signal of de betaalde Threema

Wij kunnen nog veel meer zeggen, er is zoveel te zeggen, wilt u een afspraak maken, dan kunnen we u altijd van dienst zijn.

12Privacy.nl