Zoekmachine Shodan accepteert geen betalingen in crypto meer

Zoekmachine Shodan, waar onder andere beveiligingsonderzoekers gebruik van maken, accepteert geen betalingen in bitcoin en andere crypto meer. Te weinig mensen maakten van de betaalmethode gebruik en de belasting voor het supportteam was te groot, aldus Shodan-oprichter John Matherly. Shodan is een zoekmachine die allerlei via internet toegankelijke apparaten en systemen indexeert. Het kan dan gaan om eenvoudige ip-camera’s, maar ook om complexe industriĆ«le systemen die voor iedereen op internet toegankelijk zijn.

Onderzoekers gebruiken de zoekmachine om naar kwetsbare apparaten te zoeken of om te kijken hoeveel kwetsbare installaties er van een bepaald product in een land aanwezig zijn. Shodan heeft volgens Matherly vijf miljoen geregistreerde gebruikers. De zoekmachine biedt verschillende betaalde opties voor bijvoorbeeld monitoring of uitgebreider gebruik.

In de beginperiode konden gebruikers alleen door middel van PayPal betalen. Matherly kreeg geregeld vragen over betalingen in bitcoin en besloot deze methode uiteindelijk toe te voegen. Na een paar maanden werd die weer verwijderd, aangezien er nagenoeg geen gebruik van werd gemaakt. Een aantal jaren geleden werd de mogelijkheid om via crypto te betalen weer ingeschakeld. Wederom bleef het gebruik ver achter bij andere betalingen.

Daarnaast waren er ook andere problemen. Wanneer gebruikers van de zoekmachine op Twitter een vraag over cryptobetalingen stelden reageerden er oplichters die zich voordeden als legitieme medewerkers van cryptoplatform Coinbase. Ook kwam het voor dat gebruikers geld naar het verkeerde adres overmaakten en is het betalen via Coinbase een slechte gebruikerservaring, zo stelt Matherly.

Vanwege deze zaken ontving Shodan volgens de oprichter een disproportionele hoeveelheid supportverzoeken, wat een belasting voor het supportteam vormde. “Het is duidelijk vanuit ons standpunt dat crypto nog geen veelgebruikte betaalmethode is. We hebben het wederom op de website uitgeschakeld en zullen het mogelijk over tien jaar weer eens proberen”, besluit Matherly.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl