Woningcorporaties melden datalek na cyberaanval op energiedienstverlener ista

Verschillende Nederlandse woningcorporaties waarschuwen huurders voor een datalek nadat energiedienstverlener ista vorige week het slachtoffer van een cyberaanval is geworden, zo blijkt uit onderzoek van Security.NL. Ista verzorgt voor woningcorporaties de plaatsing van energie- en watermeters, de registratie van de meterstanden, het onderhoud van de meters en het maken van de individuele afrekeningen.

Aanvallers wisten vorige week toegang tot de systemen van ista te krijgen. Vervolgens zijn alle mogelijk getroffen systemen door het bedrijf offline gehaald, zo blijkt uit een verklaring over het incident. Daardoor zijn allerlei diensten niet meer bereikbaar, waaronder het klantenportaal. Ook is nog onduidelijk of de aanvallers gegevens hebben buitgemaakt. Ista beschikt over de gegevens van huurders van woningcorporaties.

Inmiddels hebben meerdere woningcorporaties, waaronder Haag Wonen, Mozaïek Wonen en Woonpunt, alsmede VvE-beheerder VvE Metea, hun klanten voor een mogelijk datalek gewaarschuwd. Ista heeft het datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld en aangifte bij de politie gedaan.

Of er sprake is van een ransomware-aanval laat ista niet weten. Ook is onduidelijk wanneer alle systemen weer online zijn. Het onderzoek naar de aanval is nog gaande. “Nadat we de Nederlandse it-omgeving grondig hebben gecontroleerd, hebben we besloten dat het veilig is om onze lokale applicaties langzaam weer op te starten en op bepaalde gebieden weer te gaan werken. Gezien het internationale karakter van bepaalde applicaties is het niet te voorkomen dat het meer tijd zal kosten voordat we weer volledig up and running zijn”, aldus de energiedienstverlener.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl