Witte Huis wil wereldwijde aanpak tegen ransomware uitbreiden en versnellen

Het Witte Huis organiseert vandaag en morgen een internationale bijeenkomst die voor een bredere en snellere wereldwijde aanpak van ransomware moet zorgen. Vorig jaar werd het Counter-Ransomware Initiative voor het eerst georganiseerd. Afgevaardigden van meer dan dertig landen, waaronder Nederland, overlegden in de VS over een internationale aanpak van ransomware.

Tijdens het overleg kwamen verschillende onderwerpen aan bod, zoals het versterken van de nationale cyberweerbaarheid, het misbruik van cryptovaluta voor het witwassen van losgeldbetalingen, het verstoren van ransomware-operaties en het vervolgen van de criminelen die achter de aanvallen zitten. Tijdens de komende editie van het initiatief wordt gekeken hoe de wereldwijde aanpak van ransomware kan worden verbreed en versneld.

Zo is de hoop dat er een verzameling van “cybernormen” wordt opgesteld voor het tegengaan van ransomware en aansprakelijk houden van de verantwoordelijke criminelen. Een overheidsfunctionaris laat tegenover persbureau Reuters weten dat er morgen aan het einde van het overleg, waar 37 landen aan deelnemen, ook een gezamenlijke verklaring wordt afgegeven om de druk te vergroten op landen die ransomwaregroepen herbergen.

Volgens het Witte Huis heeft de VS het lastiger voor criminelen gemaakt om hun geld te verplaatsen door sancties tegen verschillende cryptomixers te nemen, waarmee ransomwarecriminelen hun geld zouden witwassen. Het ging onder andere om cryptomixer Tornado Cash, wat voor felle kritiek van experts zorgde. Verder zijn het afgelopen jaar ook verschillende criminelen wegens ransomware aan de VS uitgeleverd. Zo werd een Canadese man wegens het uitvoeren van ransomware-aanvallen veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar en het afstaan van een bedrag van 21,5 miljoen dollar.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl