Witte Huis kondigt basisprincipes aan voor grote techbedrijven

Het Witte Huis heeft zes basisprincipes voor grote techbedrijven aangekondigd die voor meer concurrentie en aansprakelijkheid zouden moeten zorgen. De voorgestelde richtlijnen werden gepubliceerd nadat functionarissen van het Witte Huis eerder op de dag met experts van verschillende organisaties hadden overlegd, waaronder ook de Mozilla Foundation en het Center for Democracy and Technology. Het ging onder andere over de marktmacht en invloed van grote techbedrijven en socialmediaplatforms.

De aangekondigde principes moeten volgens het Witte Huis voor een gelijkwaardiger speelveld zorgen. Het gaat dan om het bevorderen van concurrentie en verbeteren van de privacy van gebruikers. Zo zouden er duidelijke beperkingen moeten zijn over welke persoonlijke gegevens mogen worden verzameld, gebruikt en uitgewisseld. De verantwoordelijkheid hiervoor moet bij de techplatforms komen te liggen, en niet in de ‘kleine lettertjes’ die eindgebruikers krijgen voorgeschoteld, aldus het Witte Huis.

Verder zou de speciale juridische bescherming van grote techplatforms moeten worden opgeheven en de transparantie over algoritmes en moderatiebeslissingen worden vergroot. Ook moet discriminatie door algoritmes worden tegengegaan. Vooralsnog gaat het hier om voorgestelde richtlijnen, geen wetgeving. Het Witte Huis zegt uit te kijken naar de feedback van techbedrijven.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl