Windows beschermt lokale admin-accounts nu ook tegen bruteforce-aanvallen

Microsoft heeft aan alle ondersteunde versies van Windows een optie toegevoegd die lokale admin-accounts tegen bruteforce-aanvallen moet beschermen. Volgens Microsoft staan bruteforce-aanvallen in de top drie van meestgebruikte methodes om Windowsmachines aan te vallen. Systeembeheerders kunnen via een lockout policy instellen dat wanneer er teveel mislukte inlogpogingen op een account zijn, het account wordt vergrendeld.

Er was echter geen optie beschikbaar waardoor het account van een lokale systeembeheerder kan worden vergrendeld. Hierdoor is het mogelijk voor aanvallers om via een onbeperkte bruteforce-aanval het wachtwoord van de lokale beheerder te achterhalen. Dit kan zowel via het remote desktop protocol (RDP) als het netwerk. Om het gebruik van bruteforce-aanvallen verder te beperken is er nu ook een account-lockout voor admin-accounts.

Op nieuwe Windows 11-machines met versie 22H2 en de updates van oktober staat deze lockout policy standaard ingeschakeld. Beheerders kunnen de policy indien gewenst wel uitschakelen. Daarnaast stelt Microsoft nu ook eisen aan de complexiteit van het wachtwoord van lokale admin-accounts. Deze wachtwoorden moeten drie van de vier soorten karaktertypes (letter, hoofdletter, cijfer en symbool). Dit moet verdere bescherming tegen bruteforce-aanvallen bieden.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl