Weight Watchers betaalt 1,5 miljoen dollar voor illegaal verzamelen kinderdata

Het bedrijf dat voorheen bekend stond als Weight Watchers betaalt 1,5 miljoen dollar wegens het illegaal verzamelen van de gegevens van kinderen. WW International bood een gewichtsverlies-app voor kinderen aan waarmee het zonder toestemming van ouders allerlei persoonlijke en gezondheidsinformatie verzamelde.

De app verzamelt voedselinname, activiteit en gewicht, maar ook naam, e-mailadres en geboortedatum. Bij de registratie werden gebruikers aangemoedigd om ten onrechte aan te geven dat ze ouder dan dertien jaar waren. Honderden gebruikers die zich hadden geregistreerd wijzigden later hun geboortedatum waaruit bleek dat ze onder de dertien waren.

Dat is een overtreding van de Amerikaanse Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Deze wet verplicht dat op kinderen gerichte websites en online diensten hun informatieverzameling kenbaar maken en toestemming van ouders krijgen voordat er persoonlijke gegevens van kinderen onder de 13 jaar worden verzameld. Hoewel het registratieproces werd aangepast bleef het voor kinderen mogelijk om aan te geven dat ze een ouder waren en voor een kind een account aanmaakten.

Verder werden de persoonlijke gegevens van kinderen oneindig bewaard en alleen verwijderd na verzoek van een ouder. Ook dit is een overtreding van de COPPA. Wegens het schenden van de wetgeving heeft WW International een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC getroffen. Naast het betalen van een boete van 1,5 miljoen dollar moet het alle onrechtmatig verkregen data verwijderen. Verder mag het bedrijf in de toekomst kinderdata niet langer dan een jaar bewaren nadat de app voor de laatste keer is gebruikt.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl