VVD wil strengere controle van hostingbedrijven door politie

De VVD wil dat politie hostingbedrijven en hun huurders strenger gaat controleren. Aanleiding is de rol die in Nederland gehuurde servers spelen bij het uitvoeren van ddos-aanvallen. VVD-Kamerleden Rajkowski en Brekelmans hebben minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de aanvallen om opheldering gevraagd.

“In hoeverre worden huurders gescreend bij hostingbedrijven door hostingbedrijven zelf? Zijn hostingbedrijven verplicht om huurders te screenen? Zo ja, gebeurt dit ook en hoe vindt de controle plaats dat dit ook gebeurt? Zo nee, waarom niet?”, vragen de twee VVD-Kamerleden. Rajkowski en Brekelmans willen ook weten welke rol de politie speelt in het screenen van huurders van hostingbedrijven. “Wanneer screent de politie huurders van hostingbedrijven? Zijn hostingbedrijven verplicht om servers offline te halen als de politie hier melding van maakt.”

Eerder riep de VVD al op tot de aanpak van malafide resellers die servers van hostingbedrijven doorverhuren. Wederom vragen Rajkowski en Brekelmans hiernaar en willen van Yesilgöz weten wat zij hieraan gaat doen en welke mogelijkheden hostingbedrijven en politie hebben om gegevens over resellers op te vragen.

“Bent u het met de VVD-fractie eens dat het zeer zorgelijk is dat onze uitstekende digitale infrastructuur wordt misbruikt door landen als Rusland om cyberaanvallen uit te voeren op Oekraïne en dat Nederland daarmee onbewust en indirect de Russische aanval faciliteert? Zo ja, bent u bereid om hostingbedrijven strenger te controleren al dan niet via de politie”, vragen de VVD-Kamerleden afsluitend. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl