Als je tegen gebruikers van CoronaMelder blijft liegen “dat die app prima werkt, als je hem gebruikt”, denken gebruikers dat ze door hun app zullen worden gewaarschuwd kort na besmet zijn geraakt – voordat zij zelf besmettelijk worden. En blijven roepen dat je, bij klachten, thuis moet blijven en je moet (laten) testen, werkt ook averechts voor app-gebruikers – want besmette mensen zijn al besmettelijk ruim vóórdat zij klachten krijgen.
Helaas waarschuwt CoronaMelder je maar in een fractie van de gevallen dat je besmet bent geraakt, en zelden vóórdat je besmettelijk wordt. Omdat de meeste gebruikers dit niet weten, gaan zij ervan uit dat zij niet besmettelijk kunnen zijn zolang hun app niet waarschuwt. De kans is zelfs groot dat zij lichte symptomen minder serieus zullen nemen dan niet-app-gebruikers.
En in de zeldzame gevallen dat CoronaMelder terecht waarschuwt voordat de app-gebruiker besmettelijk wordt, is de kans groot dat die melding genegeerd wordt zolang de app-gebruiker nog geen symptomen heeft. Ook dat is niet onlogisch, want in verreweg de meeste gevallen dat CoronaMelder waarschuwt, blijkt de app-gebruiker helemaal niet besmet te zijn geraakt.
De Europese gateway is overigens ook een aanfluiting doordat elk land andere configuraties en risico-niveaus gebruikt (met vertaalslagen waar veel bij misgaat) en niet alleen Nederland gestopt is, Italië zeer weinig actieve gebruikers heeft en Frankrijk een totaal afwijkende app gebruikt.
CoronaMelder werkt averechts. Waar is het bewijs van mijn ongelijk?
Bron: Security.nl