VS waarschuwt organisaties voor mogelijke Russische cyberaanvallen

De Amerikaanse overheid heeft een waarschuwing afgegeven waarin het bedrijven en organisaties oproept om alert te zijn op mogelijke cyberaanvallen van de Russische overheid. “Elke organisatie in de Verenigde State loopt risico door cyberdreigingen die essentiële diensten kunnen verstoren en mogelijk gevolgen voor de openbare veiligheid hebben”, aldus het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security.

In de waarschuwing, met de titel “Shields Up“, wordt specifiek de Russische overheid genoemd. “De Russische regering weet dat het uitschakelen of vernietigen van vitale infrastructuur, waaronder energie en communicatie, druk kan uitoefenen op de regering, het leger en de bevolking van een land en hun acceptatie van Russische doelen kan versnellen”, zo stelt het CISA.

De overheidsinstantie zegt niet bekend te zijn met specifieke, concrete dreigingen voor de VS, maar voegt toe dat de Russische overheid kan besluiten om destabiliserende acties zo te escaleren dat het ook partijen buiten Oekraïne raakt. CISA adviseert alle organisaties, ongeacht hun omvang, om extra alert te zijn als het om cybersecurity gaat en hun belangrijkste middelen te beschermen.

Zo wordt aangeraden om systemen en software up-to-date te houden, onnodige poorten en protocollen uit te schakelen, back-ups van vitale data te maken, die te testen en offline te bewaren en in het geval van vitale diensten ook de handmatige bediening te controleren. Bedrijven die met Oekraïense organisaties werken wordt aangeraden om verkeer van die organisaties te monitoren, inspecteren en isoleren.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl