VS looft 10 miljoen dollar uit voor informatie over Conti-ransomwaregroep

De Amerikaanse overheid heeft een beloning van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over leden achter de Conti-ransomwaregroep. Eerder dit jaar stelden de Amerikaanse autoriteiten dat meer dan duizend organisaties wereldwijd zijn aangevallen met de Conti-ransomware. Voor de eerste keer is er nu een foto van een vermeend Conti-groepslid openbaar gemaakt.

Volgens de FBI hanteert Conti een ransomware-as-a-service (RaaS)-model, maar is er wel een verschil met andere groepen. Via RaaS kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden. In het geval van de Conti-groep betalen de ontwikkelaars de criminelen die de ransomware verspreiden geen percentage maar een loon.

Om toegang tot de netwerken van hun slachtoffers te verkrijgen maken aanvallers gebruik van algemeen bekende methodes zoals het gebruik van spearphishing met Microsoft Office-documenten en malafide links, gestolen RDP-inloggegevens. Daarnaast worden slachtoffers ook gebeld, gebruiken de aanvallers malafide software die via zoekmachineresultaten wordt verspreid en andere malware die al op het systeem aanwezig is. Volgens de Amerikaanse diensten wordt bij Conti-aanvallen vooral gebruikgemaakt van de Trickbot-malware.

De Amerikaanse overheid looft vaker hoge beloningen uit voor informatie over cybercrimegroepen. Zo werd er laatst nog 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over de Lazarus-groep. Nu wordt er informatie gezocht over leden van de Conti-groep. Tips kunnen ook via de Tor-site van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken worden gerapporteerd.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl