VS klaagt drietal aan voor ransomware-aanvallen op vitale infrastructuur

De Amerikaanse autoriteiten hebben drie Iraniërs aangeklaagd wegens ransomware-aanvallen op de vitale infrastructuur in het land, waaronder ziekenhuizen, vervoersdiensten en nutsbedrijven. Volgens de aanklacht wisten de drie toegang tot honderden systemen van slachtoffers wereldwijd te krijgen. Hiervoor werd gebruikgemaakt van bekende kwetsbaarheden waarvoor slachtoffers beschikbare updates niet hadden geïnstalleerd.

Vervolgens werden gegevens van gecompromitteerde systemen gestolen en bestanden versleuteld. Onder andere organisaties en bedrijven in de vitale infrastructuur werden slachtoffer, waaronder medische centra, vervoersdiensten en nutsbedrijven, zoals elektriciteitsmaatschappijen. Daarnaast werden bedrijven, overheidsinstanties en non-profitorganisaties getroffen. Wanneer slachtoffers het gevraagde losgeld niet betaalden dreigden de verdachten hun gestolen gegevens openbaar te maken.

De drie mannen zijn aangeklaagd voor samenzwering, afpersing en het beschadigen van een beveiligde computer, waarop maximale gevangenisstraffen van respectievelijk vijf, vijf en tien jaar staan, alsmede boetes van 250.000 dollar. De drie zijn voortvluchtig en bevinden zich volgens het Amerikaanse openbaar ministerie in het buitenland.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl