Versleutelde data op Verbatim ssd-schijf via beveiligingslek te achterhalen

Onderzoekers hebben in een draagbare ssd-schijf van Verbatim verschillende kwetsbaarheden ontdekt, waardoor het mogelijk is voor een aanvaller om versleutelde data op het apparaat te achterhalen. Voor twee van de vier gevonden beveiligingslekken heeft Verbatim in juli een update uitgebracht. In het beveiligingsbulletin staan deze kwetsbaarheden echter niet specifiek vermeld.

De Verbatim Store ‘n’ Go Secure Portable SSD is een draagbare usb-schijf met hardwarematige AES 256-bit encryptie en een ingebouwde keypad voor het invoeren van een passcode. Bij twintig mislukte inlogpogingen zou de ssd-schijf moeten worden vergrendeld en geformatteerd. De beveiligingsmaatregel blijkt echter niet naar behoren te werken. Na twintig mislukte inlogpogingen wordt de schijf namelijk niet gewist. Daardoor kan een aanvaller meer inlogpogingen doen (CVE-2022-28386) dan bedoeld.

Verder vond onderzoeker Matthias Deeg van het Duitse securitybedrijf SySS dat de ssd-schijf door een “onveilig ontwerp” kwetsbaar is voor een offline bruteforce-aanval, waardoor het mogelijk is om ongeautoriseerde toegang tot de versleutelde data te krijgen (CVE-2022-28384). Dit impact van dit lek is als ‘high’ bestempeld en door Verbatim verholpen.

Daarnaast kan een aanvaller met fysieke toegang tot de ssd-schijf malafide firmware uploaden waardoor er altijd een AES-key van de aanvaller wordt gebruikt voor het versleutelen van de data. Deze kwetsbaarheid is voor “interdiction” te misbruiken, waarbij een apparaat onderweg naar de beoogde gebruiker door bijvoorbeeld een inlichtingendienst wordt onderschept en aangepast. Voor dit probleem (CVE-2022-28383) kwam Verbatim niet met een oplossing.

Verder maakte Verbatim gebruik van een onveilige AES-mode voor de versleuteling. Daardoor zou een aanvaller, door het observeren van bepaalde patronen, informatie aan de hand van de versleutelde data kunnen achterhalen. Voor deze kwetsbaarheid (CVE-2022-28386) is Verbatim wel met een update gekomen.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl