Van Huffelen vraagt gemeenten om digitalisering politiek te maken

Gemeenten moeten digitalisering politiek maken, bijvoorbeeld door het expliciet te noemen in het coalitieakkoord, via een lokale digitale agenda of een wethouder digitalisering, zo stelt staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Ze deed haar oproep tijdens een speciale editie van de Raad op Zaterdag van VNG Gemeenten.

“Digitalisering is niet iets wat ons zomaar overkomt. Het is het gevolg van menselijke keuzes. Ethische en politieke keuzes die vaak gewoon in onze eigen gemeenteraad worden genomen”, liet Van Huffelen weten. Ze wees naar verschillende digitaliseringsvraagstukken waar gemeenten op dit moment mee te maken hebben, zoals het beveiligen van systemen tegen ransomware en de privacy van burgers.

Volgens de staatssecretaris kunnen gemeenten digitale kansen tastbaar maken, maar moeten tegelijkertijd de waarden worden afgewogen die voor de lokale samenleving van belang zijn, en normen worden gesteld om ongewenste effecten te voorkomen. “Zo kunt u laten zien hoe digitalisering de samenleving beter kan maken”, sprak Van Huffelen gemeenten toe.

De staatssecretaris voegde toe dat ze hierbij samen met gemeenten wil optrekken en met het kabinet aan een “ambitieuze nationale digitaliseringsagenda werkt”. Deze agenda moet voor een “steviger digitaal fundament” zorgen, onder andere voor een digitaal weerbare samenleving en een digitaal dienstbare overheid.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl