Van Huffelen herhaalt dat sms-controle bij DigiD voorlopig blijft bestaan

Staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering heeft herhaald dat de sms-controle bij DigiD voorlopig blijft bestaan. Mocht de inlogmethode worden uitgefaseerd zal hier eerst binnen de Tweede Kamer een “gesprek” over plaatsvinden. Wel benadrukt Van Huffelen dat het beveiligingsniveau bij sms-inloggen lager is dan bij andere manieren. Dat stelde de staatssecretaris tijdens een debat met de vaste commissie voor Digitale Zaken over de digitaliserende overheid.

Vorig jaar meldde toenmalig staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken dat de overheid de sms-controle op termijn zou uitfaseren. Inloggen zou dan alleen nog kunnen via de DigiD-app of een “vergelijkbare private oplossing”, zo bleek uit een Kamerbrief waar Security.NL eerder over berichtte. Mede naar aanleiding van die berichtgeving stelde SP-Kamerlid Leijten vragen aan Van Huffelen. De bewindsvrouw liet in juli weten dat de sms-controle voorlopig behouden blijft. De sms-controle vereist geen speciale app en werkt ook op vaste telefoonlijnen. Voor het gebruik van de DigiD-app moeten gebruikers over een smartphone beschikken en een account bij de Amerikaanse techbedrijven Apple of Google hebben.

Sinds 1 oktober kan er bij de Belastingdienst alleen via de DigiD-app of de sms-controle willen ingelogd. Tijdens het debat, dat afgelopen woensdag plaatsvond, stelde Leijten opnieuw vragen over het inloggen met DigiD en het gebruik van sms. “Dat sms-inloggen blijft ook gewoon mogelijk. Dat wordt niet op korte termijn uitgefaseerd”, reageert de staatssecretaris. Mocht het kabinet beslissen om er toch mee te stoppen zal er eerst een gesprek met de Tweede Kamer plaatsvinden.

Van Huffelen stelde ook dat het verplichten van bijvoorbeeld een smartphone tot uitsluiting kan leiden. “Maar ik begrijp natuurlijk ook heel goed het punt dat u daarover maakte, namelijk: voor het niet met een sms’je inloggen heb je een ander soort telefoon nodig of een ander soort apparatuur, en niet iedereen heeft dat. Daarmee sluit je een deel van de mensen uit, die zo’n toestel bijvoorbeeld niet hebben. Wij komen er dus ongetwijfeld nog over te spreken hoe we daar verder mee willen.”

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl