Twitter lanceert eigen onion-website op Tor-netwerk

Twitter heeft een eigen onion-website op het Tor-netwerk gelanceerd zodat Tor-gebruikers direct de Twitter-website kunnen bezoeken zonder het Tor-netwerk te verlaten. Dit moet gebruikers meer privacy bieden en overheidscensuur van Twitter lastiger maken.

Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende servers van vrijwilligers waarover het verkeer loopt. De laatste server in deze keten is de exitnode of exitrelay. Via deze server wordt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet gestuurd. In het verleden zijn er verschillende incidenten met malafide exitnodes geweest die aanvallen op gebruikers uitvoerden. Tor biedt daarnaast de mogelijkheid voor het hosten van websites, de zogeheten onion-sites, die alleen vanaf het Tor-netwerk toegankelijk zijn.

Er is een verschil tussen het gebruik van Tor Browser om een website op het ‘normale’ internet te bezoeken en het apart hosten van een onion-site op het Tor-netwerk die via Tor Browser wordt bezocht. In het eerste geval waarbij de ‘normale’ website via Tor Browser wordt bezocht is er nog altijd het risico van de exitnode. Door een website op het Tor-netwerk zelf te starten wordt dit risico weggenomen, omdat het verkeer op het Tor-netwerk blijft.

De Tor-website van Twitter is alleen bereikbaar via Tor Browser. Eerder kwamen Facebook, nieuwssite ProPublica, e-maildienst ProtonMail en zelfs de CIA met een eigen Tor-site.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl