Telecomproviders: Nederlanders maken weinig gebruik van vrije modemkeuze

#1 providers worden nu gedwongen KWALITEITSmodems te leveren, voorheen konden ze (lees Ziggo) een batch baggermodems voor een appel en een ei kopen op de rommelmarkt, deze voorzien van hun eigen firmware en dan voor 1/10 van de prijs uitleveren aan hun klanten, die toch niet naar een concurent konden, immers, remote werken, heb je toch wat bandbreedte nodig en Ziggo levery NET genoeg upstream om een 720p webcam te gebruiken.

Omdat providers nu gedwongen worden zijn de bagger-modems zo goed als verdwenen

#2 de technieken worden steeds beter
Kopermodems zitten inmiddels op docsis3, een techniek die een stuk volwasenner is dat de duplo van de vorige standaarden waar ook erg veel fabrikanten zaten te vissen die niet wisten wat ze deden (behalve dan misschien CTRL-C/CTRL-V, edit name=mijzelf).

#3 de snelheden worden steeds hoger, glasvezelboeren leveren nu al vaak gigabit up&down… dat gaat je niet lukken met een 25 euro modempje uit alibaba… Bovendien wil je niet voor elke bandbreedte een ander modem, dus alle modems moeten dan ook gigabit aan kunnen en dat zijn nu eenmaal niet de goedkoopste… Dus konden providers vroeger met 20 mbps down/3 mbps up nog weg komen met een asbakmodem, dan verkopen ze geen gigabit abbo’s… en dat is hun USP ten opzichte van de concurentie. Moeten de modems het wel aankunnen… Jammer dan ik dan vaak IP-over-Ethernet zie ipv de standaard PPPoE wat in professionele apparatuur nog de standaard is. Wat natuurlijk ook weer komt omdat alle A-vendoren hun eigen DHCP meuk gebouwd hebben wat weer niet helemaal compatible is met IPoE wat zwaar leunt op DHCP. Het maakt gebruik van A-merk apparatuur wel een stuk lastiger door (expres?) gebruik te maken van de standaarden die zij NIET ondersteunen.

#4 bangmakerij… de meeste providers schermen met ‘je bent de sjaak wanneer er iets mis gaat’.. Behalve bij T-Mobile zag ik nergens een melding dat aangaf “als je ons modem dan weer eraan hangt en het na een half uur nog steeds niet werkt, helpen we je gewoon’…

Dus #1 bagger leveren, kopen veel gebruikers eigen modems, dat willen ze niet, #2 betere technieken qua verbindingen zorgt voor moderene modems #3 hogere snelheden=betere modems EN gebruik maken van verbindingstechnieken die niet in A-merken te vinden zijn en #4 bangmakerijk.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl