Tachtigduizend Nederlanders sluiten zich aan bij massaclaim over datalek GGD

Meer dan tachtigduizend Nederlanders hebben zich inmiddels aangesloten bij de massaclaim tegen het ministerie van Volksgezondheid over het datalek bij de GGD. Dat laat stichting ICAM weten, de partij die de rechtszaak is gestart. De stichting wil honderden euro’s schadevergoeding voor elk slachtoffer van het datalek.

Vorig jaar bleek dat callcentermedewerkers van de GGD toegang hadden tot de privégegevens van ruim 6,5 miljoen Nederlanders. Deze data werd via Telegram te koop aangeboden. Uiteindelijk werden meerdere GGD-medewerkers aangehouden waarvan er verschillende al zijn veroordeeld. Volgens de stichting heeft het ministerie van Volksgezondheid een onaanvaardbaar risico genomen met de persoonsgegevens van miljoenen mensen.

ICAM wil een schadevergoeding van 500 euro voor iedereen van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en gestolen konden worden. Tevens eist de stichting 1500 voor iedereen waarvan bewijs is dat gegevens zijn gestolen. De komende maanden kunnen mensen zich via datalek-ggd.nl aanmelden voor de claim en zich zonder kosten inschrijven. De rechtszaak wordt gefinancierd door Liesker Procesfinanciering dat twintig procent van de schadevergoeding krijgt die stichting ICAM voor gedupeerden weet te innen.

De stichting meldt op Twitter dat het inmiddels diverse meldingen heeft ontvangen die erop duiden dat er van gestolen persoonsgegevens misbruik wordt gemaakt. Het zou daarbij ook om gegevens van kinderen gaan. Binnenkort komt ICAM met een update over de massaclaim en stand van zaken.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl