Stichting Brein liet Google vorig jaar 650.000 zoekresultaten verwijderen

Stichting Brein heeft Google vorig jaar 650.000 zoekresultaten laten verwijderen. Ook moesten bijna vierhonderd websites eraan geloven. Dat meldt de organisatie in het vandaag verschenen jaarverslag over 2021. Door acties van Brein werden vorig jaar 39 streamingsites offline gehaald en 349 websites verwijderd. Volgens de stichting boden deze websites illegale content aan.

Verder rapporteerde de stichting meer dan 21 miljoen zoekresultaten aan Google die naar illegale content zouden linken. Het techbedrijf besloot meer dan 650.000 zoekresultaten ook daadwerkelijk te verwijderen. Het blokkeren van The Piraye Bay en 158 proxies en mirrors van de populaire torrentsite, zowel op ip- als dns-niveau, zorgde voor een daling van 95 procent aan Nederlands bezoek, claimt Brein.

Waarschuwingsbrieven Brein

Brein haalde dit jaar meerdere keren bakzeil bij de rechter over het laten doorsturen van waarschuwingsbrieven naar een klant waarvan de stichting claim dat die illegale content downloadt. Op basis van eigen onderzoek beweert Brein te kunnen achterhalen welke ip-adressen illegaal via BitTorrent down- en uploaden. Het weet echter niet wat de naam en adresgegevens van de betreffende internetgebruiker zijn. Dat weet alleen de internetprovider van de gebruiker.

De rechter oordeelde dat het helemaal niet vaststaat dat de betreffende Ziggo-klant illegaal e-books downloadt, zoals Brein claimt. Het kan namelijk ook iemand anders zijn die, zonder dat de ip-adreshouder het weet, gebruik maakt van het ip-adres. Alleen daarom al kunnen de eisen van Brein niet worden toegewezen. Daarnaast stelde de rechter dat Ziggo een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig heeft om intern het ip-adres aan de naam en adresgegevens van de klant te kunnen koppelen om zo een waarschuwingsbrief te kunnen versturen. Ziggo beschikt niet over een dergelijke vergunning.

Het ministerie van Onderwijs had Brein een subsidie verstrekt om na zes maanden het effect van verstuurde waarschuwingen te meten. Aangezien providers de waarschuwingen niet doorsturen zijn de metingen opgeschort, zo laat het jaarverslag verder weten.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl