Spoorwegbedrijf VS moet 228 miljoen dollar betalen voor afname vingerafdrukken

De Amerikaanse spoorwegmaatschappij BNSF moet 45.000 vrachtwagenchauffeurs bij elkaar 228 miljoen dollar betalen omdat hun vingerafdrukken zonder legitieme toestemming zijn afgenomen toen ze het spoorwegterrein op wilden. Dat heeft een Amerikaanse jury bepaald. BNSF beheert één van de grootste spoorwegnetwerken voor vrachtgoederen in Noord-Amerika.

Voor het ophalen of afleveren van vracht moesten vrachtwagenchauffeurs die het BNSF-rangeerterrein in Illinois op wilden hun vingerafdruk afstaan. Volgens een vrachtwagenchauffeur liet de spoorwegmaatschappij niet weten waarom de vingerafdrukken werden opgeslagen en hoe die werden bewaard en vernietigd. Daarmee heeft BNSF de Illinois Biometric Information Privacy Act overtreden, aldus de chauffeur die een massaclaim startte. De privacywetgeving in Illinois stelt strenge eisen aan het verwerken van biometrische gegevens. Zo moet er schriftelijke toestemming zijn verkregen voordat dergelijke gegevens mogen worden verwerkt. BNSF beschikte niet over deze toestemming.

Volgens de jury heeft het spoorwegbedrijf van 4 april 2014 tot 25 januari 2020 bijna 46.000 keer de privacywetgeving overtreden. Voor elke overtreding werd de maximale boete van 5.000 dollar vastgesteld, waardoor het totaalbedrag op 228 miljoen dollar uitkomt, zo meldt CBS News. BNSF is van plan om in beroep te gaan, zo laat Bloomberg Law weten. Eerder besloten Google en Facebook respectievelijk 100 miljoen dollar en 650 miljoen dollar te betalen in massaclaims die in Illinois waren aangespannen voor het overtreden van de privacywetgeving.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl