Door kloek8: Dus, de SP wil niet alleen zelfstandige onderwijsinstellingen, die moeten voldoen aan Europese wetgeving rondom aanbestedingen oa gaan vertellen dat ze niet mogen meegaan op internationale ontwikkelingen (ja een hoop daarvan zeker op IT gebied gebeurt in de VS) maar wil zelfs zover gaan dat ze niet meer met een cloud gaan werken, terug naar alles op papier?
Huh? Denk je werkelijk dat er tussen Amerikaanse cloudproviders en papier geen mogelijkheden bestaan?
Je hoeft trouwens niet aan alle internationale ontwikkelingen mee te doen als je constateert dat daar nadelen aan zitten. De Amerikaanse tech-giganten hebben ontdekt dat een platform-provider zijn bijzonder lucratief is en veel macht oplevert, en dat zijn ze dus enthousiast gaan doen. Bedenk dat de reden dat bedrijven zoveel in de cloud doen niet enkel is omdat dat voordelen biedt maar ook omdat er ongelofelijk veel marketing tegenaan is gegooid.
Als automatiserings-techneut heb ik in de loop van het eerste decennium van deze eeuw met verbazing de niet aflatende stroom aan columns van “analisten” in automatiseringsvakbladen en managementtijdschriften (zeg maar influencers) gelezen die de “cloud” aanprezen in termen die gevoelige snaren bij hoge managers raken zonder ooit (voor een techneut) concreet te worden over hoe het nou eigenlijk in zou gaan werken, dat bleef uitermate vaag. Dat werd pas duidelijk toen na jaren van dit soort CxO-massage er eindelijk cloud-producten werden aangeboden. Ik geloof dat Amazon een van de eerste was die met iets concreets kwam dat mij een indruk gaf van hoe het feitelijk ging werken. Het management van het internationale bedrijfsleven was allang om.
Ik heb niet zo’n hoge pet op van dat soort “internationale ontwikkelingen”, het is vooral verdomd handige marketing waar massaal wordt ingetrapt in mijn ogen. Persoonlijk vind ik dat op zich een reden om zeer wantrouwig te worden en die “internationale ontwikkelingen” niet enthousiast en kritiekloos te omarmen.
De vraag is niet of onderwijsinstellingen mogen meedoen aan deze “internationale ontwikkeling”, de vraag is of het verstandig is. Besef dat Privacy Shield is afgeschoten door het Hof van Justitie van de Europese Unie omdat door Amerikaanse wetgeving de Europese privacyeisen domweg niet te realiseren zijn. Sindsdien probeert men het met aanmodderen toch voor elkaar te krijgen zonder het probleem werkelijk op te kunnen lossen. Als je de Europese privacywetgeving serieus neemt moet je data niet in de VS onderbrengen en vermoedelijk zelfs niet bij Europese vestigingen van Amerikaanse multinationals.
Bron: Security.nl