Slechts 218 van 4 miljoen geregistreerde woonadressen in Kadaster afgeschermd

Privéadressen van miljoenen mensen zijn eenvoudig via het Kadaster opvraagbaar. Van de vier miljoen geregistreerde woonadressen zijn er slechts 218 afgeschermd, zo laat het Kadaster tegenover BNR weten. Het gaat onder andere om adressen van ministers en staatssecretarissen uit het kabinet Rutte IV.

Honderden mensen hebben tevergeefs het Kadaster gevraagd om hun persoonsgegevens af te schermen. Alleen personen in het zogenaamde ‘stelsel bewaken en beveiligen’ kunnen hun adres laten afschermen. Mede vanwege verschillende incidenten waarbij adresgegevens van personen op internet werden gepubliceerd heeft de De Kamer van Koophandel besloten om gegevens in het Handelsregister eerder af te schermen.

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski wil dat ook de toegang tot gegevens in het Kadaster en andere overheidsregisters wordt beperkt. “Het is echt van de zotte dat iedereen vandaag online zomaar iemands woonadres kan opzoeken. We moeten mensen die hun beroep uitoefenen, zoals journalisten, beter beschermen”, zo laat ze aan BNR weten.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl