Siri verstuurde audio-opnames iOS-gebruikers zonder toestemming naar Apple

Apples spraakassistent Siri en de dictafoon-app hebben audio-opnames van iOS-gebruikers zonder toestemming opgeslagen en verstuurd naar Apple. Volgens het techbedrijf gaat het om een bug die inmiddels is verholpen. De ontvangen audio-opnames zijn verwijderd.

In 2019 ontstond er ophef omdat techbedrijven de audio die ze via hun spraakassistenten opnemen door mensen laten beluisteren. Ook Apple bleek dit te doen, naar eigen zeggen om de kwaliteit van Siri te verbeteren. Vanwege de ontstane ophef besloot Apple het beluisteren van opgenomen audio tijdelijk te staken. Vervolgens besloot het deze werkwijze opt-in te maken. Gebruikers moeten zelf toestemming geven voor het laten beluisteren van hun audio.

In het geval gebruikers voor een opt-out kiezen wordt hun steminteractie met Siri en de dictafoon-app niet opgeslagen en gedeeld met Apple. Met de lancering van iOS 15 zorgde een bug ervoor dat de instelling bij een “klein deel” van de gebruikers die voor een opt-out hadden gekozen juist werd ingeschakeld, waardoor hun audio-opnames zonder toestemming naar Apple gingen. Het probleem is met iOS 15.2 verholpen, zo laat Apple tegenover ZDNet weten. Alle audio die op deze manier werd verkregen is volgens Apple verwijderd.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl