Rutte: op oude Nokia-telefoon verwijderde sms’jes niet meer terug te halen

Nieuwsuur over ‘De aanpak en het voorbeeld van Rutte’ en de Archiefwet

tweede item, vanaf 10m:57s “En daar stopt het verhaal niet…”

https://www.npostart.nl/nieuwsuur/19-05-2022/VPWON_1334534

Sinds 20 maart 2019, na een uitspraak Raad van State, moeten de bij de overheid besluitvorming verzonden sms’jes, WhatsApp en Signal berichten worden gearchiveerd, dankzij een zaak die advocaat Cornelis van der Sluis voerde bij de Raad namens een cliënt. Dat geldt niet alleen voor de rijksoverheid, maar voor alle overheden.

Van der Sluis. “De handelswijze van Rutte is schadelijk.”

De inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed, dat voor de naleving van de Archiefwet 1995 toezicht houd op het archiveren door de overheid, kwam op 18 mei j.l. uit met het jaarverslag van de inspectie over 2021, dat door staatssecretaris Günay Uslu (Cultuur en Media) aangeboden werd aan de Eerste en de Tweede Kamer.

De inspectie Erfgoed maakt zich zorgen over het bewaren van digitale informatie door de ministeries, want dat is veel complexer geworden, ook omdat de omgang daarvan is enorm toegenomen. De berichten komen niet meer op één plek binnen, maar worden dwars door de hele organisatie heen verzonden, bij en door alle medewerkers.

Als er dan een vraag komt uit de Tweede Kamer, of mocht er dan een WOO-verzoek binnen komen, dan kan zo’n organisatie “misschien niet meer alles op dat moment boven water halen”, vreest de inspectie. De vraag is dan of de organisatie zich dan nog wel goed kan verantwoorden.

“Dat is gevaarlijk voor de samenleving”, aldus hoofdinspecteur Olaf Andersen, inspectie Erfgoed.

Oud-Kamerlid Chris van Dam (CDA), voorzitter van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, ziet nog een ander probleem. Meerdere bronnen bevestigen tegen hem dat ambtenaren de actieve openbaringsplicht, de beloofde transparantie, op de volgende drie manieren om de trachten te dwarsbomen:

Door 1. niet te sms’en of te appen, want dat kan allemaal opgevraagd worden; 2. door onderling te communiceren via documenten in de cloud, die na een debat en de besluitvorming weer verdwijnen, en 3. door tussen ministeries heen-en-weer lopende ambtenaren, want die laten immer geen papertrail achter.

Op deze manier gaat de nieuwe Wet Open Overheid (Woo), die juist de openbaarheid zou moeten verbeteren, juist het tegenovergestelde effect bereiken, vreest advocaat Van der Sluis. De hoofdinspecteur Erfgoed zegt dat het daarom niet verstandig is om bewindslieden zelf te laten beslissen wat ze al dan niet mogen weggooien.

https://www.inspectie-oe.nl/actueel/nieuws/2022/05/18/verslag-over-het-toezicht-2021gepubliceerd

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl