29 miljoen Euro staatssteun, van o.a. mijn belastinggeld, voor pure chantage om gezonde jongeren (met verwaarloosbaar eigen risico op ernstig ziek worden en averechtse werking op de verspreiding van SARS-Cov-2, in het bijzonder Omikron) te dwingen zich te laten vaccineren of boosteren.
Uit [0]:
Het idee was dat als veel jongeren gevaccineerd zijn, het virus minder circuleert in die groep. En minder besmettingen betekent minder quarantaines en minder schoolsluitingen.
Maar die redenering gaat nu niet meer op, zegt de raad. De booster levert nauwelijks nog voordelen op, direct of indirect. Omdat de mildere omikronvariant nu dominant is en veel beperkende maatregelen zijn losgelaten is het risico op schoolsluitingen en quarantaine veel kleiner. Ook draagt het boosteren van jongeren weinig bij om de algehele verspreiding van het virus af te remmen.
Maar 29M is waarschijnlijk peanuts bij wat er aan onnodige vaccins wordt uitgegeven, en die moeten en zullen in armen gaan. Hoe het zover kon komen:
1) Tijdens een presentatie [1] in de Tweede Kamer liet Jaap van Dissel zien dat de gedragsunit van het RIVM had overschat dat:
– hoge bereidheid boostervaccinatie obv gegevens gedragsunit (~80%)
2) Uit [2]:
Toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei in december dat we toe gaan naar een situatie waarin mensen regelmatig een boosterprik zullen moeten halen. Nederland heeft daarvoor al ruim voldoende vaccindoses ingekocht.
Lees: weggekaapt van landen waar kwetsbaren en ouderen hun eerste prik nog moeten krijgen.
Ook uit [2]:
‘Nut van boosterprik is duidelijk’
Volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is het nut van de boosterprik voor volwassenen duidelijk. “Rapportages van het RIVM laten duidelijk zien dat volwassenen die na hun basisserie ook een boosterprik hebben ontvangen, veel minder vaak in het ziekenhuis op op de intensive care belanden”, zo laat een woordvoerder in een reactie weten.
Het ministerie erkent weliswaar dat het effect van de boosterprik na drie maanden afneemt, maar zegt dat die effectiviteit nog altijd aanzienlijk hoger is dan bij mensen die alleen de eerste twee prikken hebben gehad. “Het voornaamste doel van het vaccinatiebeleid is het voorkomen en verminderen van ernstige ziekte en sterfte door COVID-19”, voegt het ministerie toe.
3) Uit [3]:
Oud-minister De Jonge zei eerder dat het animo voor de boosterprik nog niet zo groot is als hij wil. Slechts in een enkele leeftijdsgroep zou een opkomst van 80 procent worden gehaald. Bij vrijwel alle GGD’s is het mogelijk om nu zonder afspraak een booster te krijgen. Sommige vaccinatielocaties zijn door het gebrek aan animo inmiddels alweer dicht.
4) En je moet natuurlijk in de pas blijven lopen met de Europese vriendjes, uit [4]:
Coronavirus: Commission proposes to extend the EU Digital COVID Certificate by one year
Welke invloed heeft de lobby (en mogelijk verboden middelen) van vaccinfabrikanten op de inkoopstrategie en het daarmee verband houdende beleid van regeringen en de EU gehad, en heeft dat nog steeds? Dit stinkt aan alle kanten.
In plaats van te jammeren over bedreigingen [5] (die ik afkeur, maar die excessen zijn door een kleine groep van een veel grotere groep die zich niet gehoord voelt) zouden kamerleden zich niet zo eenzijdig moeten laten informeren door doemdenkers met oogkleppen en onbetrouwbare en onvolledige data [6] en mensen met heel andere belangen dan de volksgezondheid.
[1] -momenteel foutmelding bij download- https://www.tweedekamer.nl/sites/default/files/atoms/files/20211221_commissie_vws_briefing_presentatie_jaap_van_dissel.pdf
[4] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_744
[6] https://nos.nl/artikel/2415805-rivm-het-kan-nog-weken-duren-voordat-de-piek-is-bereikt
Bron: Security.nl