Proton Mail ondersteunt nu fysieke beveiligingssleutel als tweede inlogfactor

E-mailprovider Proton Mail biedt gebruikers vanaf vandaag de mogelijkheid om hun account met een fysieke beveiligingssleutel te beveiligen. Alle keys worden ondersteund, zolang ze de U2F- of FIDO2-standaard ondersteunen. Een fysieke beveiligingssleutel is een apparaatje dat bijvoorbeeld via usb, nfc of bluetooth met de computer verbinding maakt. Security keys maken gebruik van een protocol dat op standaard public key-cryprografie is gebaseerd.

Een gebruiker die zijn beveiligingssleutel voor een website wil gebruiken moet dit eerst bij de betreffende website instellen. Tijdens het instellen registreert de gebruiker een publieke sleutel. Bij het inloggen vraagt de website vervolgens om een cryptografische handtekening die bewijst dat de gebruiker de eigenaar is van de privésleutel die bij de publieke sleutel hoort. Hierdoor werkt de beveiligingssleutel alleen op de website waarvoor die is geregistreerd.

Bij Proton Mail zal de beveiligingssleutel als tweede factor bij het inloggen moeten worden gebruikt. Op dit moment ondersteunt de e-mailprovider time-based one-time passwords (TOTP) voor tweefactorauthenticatie (2FA). TOTP kan volgens Proton Mail lastig zijn, aangezien het password in een korte tijd moet worden ingevoerd. Daarnaast wordt met een fysieke sleutel aangetoond dat de gebruiker de key in bezit heeft om op zijn account in te loggen. Vanwege dit fysieke aspect zijn hardwarematige sleutels één van de veiligste methodes voor 2FA, aldus Proton Mail.

Image

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl