Door Anoniem: Wat zeur je nu? Doet het Internet het niet meer, zijn delen van de wereld onbereikbaar of werken websites niet meer? Nee, dus want alles draait als een zonnetje. De voorspelde rampen blijven uit en het Internet werkt nog steeds prima.
Nogmaals: de prijs van een IPv4-adres is in een jaar is verdubbeld en dat is een duidelijk signaal dat de schaarste behoorlijk pijn begint te doen. In actie komen voordat iets hopeloos vastloopt is beter dan je kop in het zand steken tot je al middenin de ellende zit.
[…] Als er dan ook nog protocollen komen die standaard E2E versleuteling toepassen dan krijgen we weer een beetje het echte Internet terug.
Als… Ik vroeg wat jij nu aan kan dragen, maar in plaats van daar maar een begin van een antwoord op te geven roep je dat ik zeur. Je hebt geen antwoorden en “lost dat op” door te doen alsof het probleem niet bestaat en er niet toe doet.
Helaas is IPv6 daarvoor niet de oplossing maar overheden zullen de komst van een beter alternatief zoveel mogelijk proberen tegen te houden als het betekend dat hun gegraai en monitoring niet meer kan plaatsvinden.
IPv6 is ontwikkeld als oplossing ervoor toen mensen die veel verder vooruit kijken dan jij aan zagen komen dat het vast ging lopen. Dat ze keuzes hebben gemaakt die achteraf gezien beter anders hadden gekund is bij elk groot project onvermijdelijk, want niemand is helderziend. Dat ze hebben onderschat hoe lang met kunst- en vliegwerk IPv4 nog overeind gehouden zou worden ligt ook aan dat gebrek aan helderziendheid dat jij en ik net zo goed hebben. Dat wil niet zeggen dat het rekensommetje dat laat zien dat IPv4 niet genoeg is niet klopt, dat klopt evident wel. De snel oplopende prijs van IPv4-adressen spreekt boekdelen.
Wat je er verder ook van vindt, IPv6 is ontwikkeld en beschikbaar en het werkt, en het is overduidelijk dat het internet daarnaar aan het overstappen is, hoe langzaam het tot nu toe ook gaat.
Het probleem dat het laatste deel van een IPv6-adres vast was is met RFC4941 al opgelost in 2007. En als je het per se met NAT wilt oplossen, kies dan voor een router die NAT66 ondersteunt. Ook dat bestaat. Voor het gebrek aan helderziendheid bij de oorspronkelijke bedenkers zijn oplossingen. Zo gaan die dingen. We hebben interactieve webapplicaties over HTTP(S), een protocol dat daar helemaal niet voor ontworpen is, bijvoorbeeld. En toch blijkt het te werken omdat er oplossingen worden bedacht voor knelpunten. Als jij (of wie dan ook) nu een nieuw alternatief voor IPv4 gaat bedenken dan zijn we vele jaren verder voordat dat op stoom komt en dan ontdek je ook daarbij dat sommige keuzes die nu worden gemaakt over 10 of 20 jaar niet de beste blijken te zijn. Nogmaals: zo gaan die dingen.
Bron: Security.nl