Politie waarschuwt Nederlandse hostingbedrijven voor malafide resellers

De politie heeft onlangs een brief naar Nederlandse hostingbedrijven verstuurd waarin wordt gewaarschuwd voor malafide resellers. Die verhuren de serverruimte van Nederlandse hostingbedrijven door aan andere partijen, waaronder cybercriminelen. Zo kunnen servers van legitieme Nederlandse hosters voor ransomware en het versturen van spam worden gebruikt, meldt radioprogramma Pointer.

De aanpak van deze resellers is moeilijk. Vaak opereren ze vanuit het buitenland en is het lastig om te bewijzen dat ze bewust cybercrime faciliteren. Door een Europese Verordening is het in principe niet mogelijk om hostingbedrijven aansprakelijk te stellen voor wat erop hun servers gebeurt.

Met de brief vraagt de politie medewerking aan Nederlandse hostingbedrijven: “Is een van de personen of bedrijven op de lijst in uw klantenbestand te vinden? Herzie in dat geval de overeenkomst met deze klant. Wij vragen u om hulp bij het weren van dit soort tussenliggende partijen – de essentiële schakel voor cybercrime”, aldus het bericht.

Uit cijfers van anti-spamorganisatie Spamhaus blijkt dat Nederland altijd een belangrijke rol speelt in het hosten van servers die voor het aansturen van botnets en malware worden gebruikt, maar in januari meldde Spamhaus dat het aantal botnetservers in Nederland in het laatste kwartaal van 2021 sterk was afgenomen.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl