Politie houdt verdachten aan voor witwassen crimineel geld EncroChat

De politie heeft drie verdachten aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij cryptotelefoonleverancier EncroChat en crimineel geld voor het bedrijf zouden hebben witgewassen. Dat laat het Openbaar Ministerie tegenover de NOS weten. De afgelopen maanden zouden ook in het buitenland verdachten zijn aangehouden voor betrokkenheid bij EncroChat. Details over de Nederlandse verdachten zijn niet gegeven. Vanwege het lopend onderzoek wil het OM geen nadere mededelingen doen.

EncroChat was een aanbieder van versleutelde communicatie. Het bedrijf leverde internationaal cryptotelefoons waarmee gebruikers versleuteld konden communiceren. Bij deze telefoons waren de camera, microfoon, gps en usb-poort verwijderd. Berichten op het toestel werden automatisch na een bepaalde periode gewist. Daarnaast beschikten de telefoons over een functie die alle informatie na het invoeren van een specifieke pincode wist.

De politie wist in 2020 zo’n 25 miljoen berichten van gebruikers van de chatdienst te onderscheppen. Volgens verschillende media ontwikkelde een Joint Investigation Team dat onder regie stond van de Franse en Nederlandse opsporingsinstanties malware die via een server van EncroChat ongezien op de telefoons van alle 50.000 Encro-klanten werd uitgerold.

De malware onderschepte nieuwe berichten waardoor opsporingsdiensten met gebruikers konden meelezen. Naast het onderscheppen van berichten kon de software van de autoriteiten ook de gps-locatie, opgeslagen berichten, wachtwoorden en andere informatie achterhalen. De verzamelde gegevens werden vervolgens met verschillende opsporingsdiensten gedeeld. Begin dit jaar oordeelde de rechtbank Limburg dat Justitie versleutelde berichten van EncroChat als bewijsmateriaal mag gebruiken.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl