Politie houdt leerlingen aan voor datalek Friese scholengemeenschap

De politie heeft vorige week twee minderjarige leerlingen aangehouden voor een datalek dat in januari bij de Friese scholengemeenschap Liudger plaatsvond, zo is vandaag bekendgemaakt. Persoonlijke gegevens van ruim duizend leerlingen werden door het datalek openbaar.

Het datalek ontstond nadat een leraar zijn laptop aan een leerling uitleende die er vervolgens samen met een andere leerling software op installeerde. Daarmee konden de leerlingen in een later stadium de inloggegevens en wachtwoorden van de betrokken docent achterhalen en werd er toegang verkregen tot gegevens van leerlingen en medewerkers.

Het ging om gegevens van in totaal 1150 leerlingen, hun ouders en personeelsleden van de scholengemeenschap. De data bestond uit namen, adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen en bijzonderheden, zoals de informatie of een leerling dyslexie heeft. De gegevens werden onlangs via het platform Discord gedeeld. De leerlingen hadden ook toegang tot SOM, het systeem dat de school gebruikt voor het opslaan van cijfers. Voor zover bekend zijn er geen cijfers aangepast.

De directie van de scholengemeenschap deed op 20 januari aangifte van computervredebreuk, datadiefstal en het verspreiden van gegevens. Daarop startte de politie een onderzoek, waarop dinsdag 15 februari twee minderjarige jongens uit Drachten en de gemeente Opsterland werden aangehouden, die beide leerlingen van de desbetreffende scholengemeenschap zijn.

De woningen van de beide leerlingen zijn doorzocht en gegevensdragers in beslag genomen. De jongens zijn verhoord over hun betrokkenheid bij het datalek. Inmiddels zijn de twee in vrijheid gesteld in afwachting van het onderzoek.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl