Pilot om met smartphone paspoortloos te reizen op Schiphol op losse schroeven

Een pilot van de Nederlandse overheid en het World Economic Forum (WEF) om door middel van een smartphone paspoortloos te reizen op Schiphol staat op losse schroeven, zo laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten.

Het Known Traveller Digital Identity (KTDI) programma van het WEF moet mensen paspoortloos tussen internationale bestemmingen laten vliegen. Reizigers kunnen hun paspoort via een app op hun smartphone laden. Vervolgens worden de gegevens via nfc uitgelezen en gecontroleerd. Volgens het WEF moet het programma de doorstroom van passagiers bevorderen en identiteitsfraude tegengaan.

Begin 2018 werd Nederland door het WEF en de Canadese overheid benaderd om deel te nemen aan een proefproject om het Known Traveller Digital Identity (KTDI) concept in de praktijk te testen. Voor de uitvoering van het project is een publiek-privaat consortium ingericht, bestaande uit het WEF, Canadese overheid, Nederlandse overheid, Air Canada, Toronto Pearson International Airport, Aéroports de Montréal, KLM, Schiphol, Accenture en Vision-box. Het projectmanagement aan Nederlandse kant is ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bij de proef zou de “digitale representatie” van het paspoort, met toestemming van de passagier, worden opgeslagen in een beveiligde database die beheerd wordt door de Rijksdienst van Identiteitsgegevens (RvIG). Deze gegevens zouden voor de duur van de pilot worden bewaard. De pilot zou eind 2020 moeten plaatsvinden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

“Als gevolg van de uitbraak van Covid-19 is het aantal reizigers wereldwijd echter sterk afgenomen en zijn de prioriteiten op het gebied van innovaties in grensmanagement veranderd, de implementatie van het Europese Entry Exit Systeem geniet momenteel de hoogste prioriteit”, laat Van Huffelen weten op Kamervragen van FvD-Kamerlid Van Houwelingen.

Door de ontwikkelingen heeft de planning van de pilot vertraging opgelopen en Canada en Nederland heroverwegen of zij de implementatie van de pilot nog willen voortzetten en in welke vorm. “Op dit moment is het derhalve zeer onzeker of deze pilot nog geïmplementeerd zal worden”, aldus de staatssecretaris.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl