Overheid en bedrijfsleven lanceren ScamCheck voor controle van websites

Overheid en bedrijfsleven hebben een nieuwe tool gelanceerd waarmee internetgebruikers kunnen controleren of een website te vertrouwen is. ScamCheck is de Nederlandse versie van ScamAdviser en maakt gebruik van data van Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (onder andere phishing).

Daarnaast wordt er gekeken naar zaken als de oprichtingsdatum van een website en domeinnaam. Aan de hand van al deze gegevens geeft ScamCheck aan hoe groot de kans is dat het om een veilige of onveilige website gaat. ScamCheck is een initiatief van Veiliginternetten.nl, ECP Platform voor de InformatieSamenleving en Thuiswinkel.org, en is ontwikkeld door ScamAdviser.

ScamAdviser werkt met een algoritme dat gebruikmaakt van een betrouwbaarheidsscore. Door relaties te leggen tussen diverse databronnen wordt deze score bepaald. Een webwinkel die bijvoorbeeld net een week oud is en al driehonderd positieve reviews toont in combinatie met andere kenmerken, kan mogelijk onbetrouwbaar zijn. ScamCheck is via de website van Veiliginternetten.nl te bereiken.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl