Oudere D-Link-routers besmet via lek waarvoor geen update beschikbaar is

Onderzoekers hebben een variant van de beruchte Mirai-malware ontdekt die oudere D-Link-routers infecteert via twee bekende kwetsbaarheden waarvoor geen firmware-updates beschikbaar zijn. De betreffende routers worden namelijk niet meer door de fabrikant ondersteund.

De twee kwetsbaarheden, aangeduid als CVE-2022-26258 en CVE-2022-28958, zijn respectievelijk aanwezig in de DIR-820L en DIR-816L. Een onderdeel van beide routers gaat niet goed om met bepaalde http-parameters. Door het versturen van een speciaal geprepareerde parameter is remote code execution mogelijk. De impact van beide beveiligingslekken is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 9.8.

Beide kwetsbaarheden werden begin dit jaar geopenbaard. D-Link heeft echter geen firmware-updates uitgebracht. De DIR-816L wordt sinds 1 maart 2016 niet meer ondersteund. De DIR-820L kan sinds 1 november 2017 niet meer op patches rekenen. Aanvallers maken echter nu misbruik van de eerder genoemde kwetsbaarheden om routers met de MooBot-malware te infecteren, zo meldt securitybedrijf Palo Alto Networks. Deze malware gebruikt besmette apparaten onder andere voor het uitvoeren van ddos-aanvallen. D-Link adviseert eigenaren van beide routers om die niet meer te gebruiken.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl