OpenSSL waarschuwt voor ernstige bug die aanvaller code laat uitvoeren

Het OpenSSL-team heeft vandaag een beveiligingsupdate uitgebracht voor een “ernstige bug” die remote code execution mogelijk maakt, waardoor een aanvaller op afstand code op kwetsbare servers kan uitvoeren. Het probleem doet zich alleen voor in de 3.0-versie van OpenSSL. OpenSSL 1.1.1 en 1.0.2 zijn niet kwetsbaar.

OpenSSL behoort tot de meestgebruikte software voor het versleutelen van internetverbindingen. Websites maken er bijvoorbeeld gebruik van om het verkeer van en naar bezoekers te versleutelen, maar het wordt ook binnen allerlei applicaties gebruikt. Kwetsbaarheden in OpenSSL kunnen grote gevolgen hebben, zoals het Heartbleed-lek in het verleden heeft aangetoond.

De kwetsbaarheid (CVE-2022-2274) waarvoor nu wordt gewaarschuwd werd ge├»ntroduceerd met de 3.0.4 release van OpenSSL en bevindt zich in de RSA-implementatie voor processors die de Intel’s Advanced Vector Extensions 512 (AVX512) ondersteunen. Verschillende algoritmes gebruiken deze instructieset voor het uitvoeren van berekeningen.

Wanneer deze systemen van een RSA-implementatie met 2048-bit private keys gebruikmaken, zorgt de bug ervoor dat er tijdens het opzetten van een beveiligde verbinding waarbij gebruik wordt gemaakt van RSA private keys heap memory corruption ontstaat en een aanvaller code op de server kan uitvoeren.

Het probleem speelt bij SSL/TLS-servers en andere servers die van 2048-bit RSA private keys gebruikmaken op een processor die AVX512-IFMA-instructies ondersteunt. Het gaat om processoren die de afgelopen jaren uitkwamen. Intel heeft echter besloten om AVX512-support op Alder Lake-processoren uit te schakelen.

De kwetsbaarheid werd op 22 juni door beveiligingsonderzoeker Xi Ruoyao gevonden, die tevens de oplossing ontwikkelde. Volgens beveiligingsonderzoeker Guido Vranken is het triviaal voor een aanvaller om misbruik van het beveiligingslek te maken. De impact van het lek is echter beperkt doordat de meeste servers OpenSSL versie 1.1.1 draaien, niet de nieuwere 3-versie. Beheerders die versie 3.0.4 op hun servers draaien krijgen het advies om te updaten naar OpenSSL 3.0.5.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl