Openbaar Ministerie eist 3,5 jaar cel voor WhatsAppfraude en phishing

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 21-jarige man uit Rotterdam die wordt verdacht van WhatsAppfraude, phishing en bankhelpdeskfraude een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man zou tientallen slachtoffers voor vele duizenden euro’s hebben opgelicht.

De verdachte zou slachtoffers op Marktplaats hebben benaderd en bood daar zelf producten aan. Geïnteresseerde kopers en verkopers stuurde hij een betaallink die in werkelijkheid naar een phishingsite wees. Met gegevens die slachtoffers op de phishingsite invoerden kon hij geld van hun rekeningen stelen.

Daarnaast zou de Rotterdammer zich ook schuldig hebben gemaakt aan WhatsAppfraude. Hij deed zich daarbij voor als dochter of zoon van ouders en stuurde een berichtje dat hij een nieuw telefoonnummer had. Vervolgens vroeg hij de ouder om rekeningen te betalen. Eén slachtoffer maakte op deze manier 15.000 euro over.

Verder wordt de man verdacht van bankhelpdeskfraude. Hij zou sms-berichten hebben verstuurd die naar een “bankomgeving” linkten. Wanneer slachtoffers op de link hadden geklikt werden ze gebeld door een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker en waarschuwde dat fraudeurs geld van de rekening aan het stelen waren. Slachtoffers werden vervolgens verleid om het geld naar een “kluisrekening” over te maken. In werkelijkheid ging het om de rekening van een katvanger. De rechter doet op 21 maart uitspraak.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl