Oostenrijk stemt tegen Europees plan om alle chatberichten te controleren

Plannen van de Europese Commissie om chatberichten van alle Europese burgers te controleren, alsmede communicatie en verkeer van allerlei andere diensten, mogen in de huidige vorm niet plaatsvinden, zo vindt het Oostenrijkse parlement. Dat stemde in een EU-subcommissie voor een bindende resolutie tegen het plan. Oostenrijk zal dan ook tegenstemmen zolang de aangekondigde controle niet aan fundamentele rechten voldoet.

De Europese Commissie wil chatdiensten en andere techbedrijven verplichten om alle berichten en andere content van gebruikers te controleren op kindermisbruik en grooming. Volgens de Oostenrijkse partijen ÖVP, SPÖ en NEOS zal Brussel hiermee massasurveillance in Europa uitrollen en is de nu aangenomen resolutie een belangrijke stap om dat te voorkomen.

Volgens NEOS moeten surveillancemaatregelen alleen worden ingezet tegen personen tegen wie er een gegronde verdenking bestaat en mag het nooit worden gebruikt om de communicatie van alle burgers te monitoren. Oostenrijk is het eerste land dat zich tegen het scanplan van Brussel uitspreekt. De Oostenrijkse beleidsmakers erkennen het belang om kinderen te beschermen, maar vinden het commissievoorstel een onacceptabel risico voor de privacy en vrijheid van meningsuiting van alle burgers.

Er wordt dan ook gepleit voor een volledige aanpassing van het voorstel zodat het wel aan fundamentele rechten voldoet er geen algehele monitoringsverplichting voor chatdiensten en andere platforms komt en de end-to-end encryptie van burgers beschermd blijft. Volgens rechtenbeweging Epicenter is het dan ook een goede dag voor privacy. De Duitse hackersclub CCC heeft nu de Duitse regering opgeroepen om het voorbeeld van Oostenrijk te volgen en het plan volledig af te wijzen.

Image

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl