Onderzoeker demonstreert diefstal van vingerafdrukken via aangepast smart lock

In de Codex Seraphinianus….

The Codex Seraphinianus, originally published in 1981, is an illustrated encyclopedia of an imaginary world, created by Italian artist, architect and industrial designer Luigi Serafini between 1976 and 1978. It is approximately 360 pages (depending on edition) and written in an imaginary language.

…. staat ergens een plaatje van twee legers die elkaar op een slagveld bevechten. Behalve twee grote massa’s infanteristen die tegenover elkaar staan, zie je ook een soort vreemde wagentjes met ladders erop. Op de bovenste trede van elk laddertje staat iemand met (geloof ik) een knots. Terwijl de infanteristen elkaar op de grond bevechten, gaan de soldaten bovenop de laddertjes elkaar vijf meter hoger met die knotsen te lijf. Het blijft volkomen onduidelijk wat de militaire meerwaarde is van de bizarre ladderwagentjes. Het lijkt erop dat omdat het ene leger dergelijke wagentjes inzet, het andere leger van zichzelf vindt dat het dat ook moet doen, en omgekeerd.

Hieraan doet mij de wedren met steeds nieuwe digitale beveilgingsfoefjes denken. Nu weer digitale vingerafdruklezers.

Telkens wordt weer een nieuw informatie-item ingezet om zogenaamd zaken te beveiligen en af te sluiten voor iedereen die er geen toegang toe mag krijgen. Maar uiteindelijk vergroot elk extra middel juist de onveiligheid. Want de vijand bedenkt er iets op, en hoe meer de “checks” worden geformaliseerd en gecompliceerd, hoe meer mogelijkheden er ontstaan om ze te omzeilen.

De les die hieruit valt te leren, is dat dergelijke beveiligingsmethoden een doodlopende weg vormen. Het enige wat niet of minder goed te vervalsen of te stelen valt, is authentiek contact tussen mensen die elkaar gaan vertrouwen doordat ze bepaalde dingen in elkaar herkennen en in elkaar leren kennen.

Vroeger als je naar je lokale bank ging, dan was allerlei controle niet nodig omdat de medewerker van de lokale bank jou kende en omdat jij de medewerker kende.

Maar goed, de digi-fanaten zullen nog wel even doorgaan met het bouwen van steeds hogere ladderwagentjes. NAW-gegevens, geboortedatum, BSN-nummer, pincode, 2FA, vingerafdruk, irisscan, DNA… Terwijl de digitale “beveiligers” zich steeds verder loszingen van datgene wat aan gewone mensen werkelijk veiligheid kan bieden, zullen gewone mensen ondertussen andere oplossingen gaan zoeken om een menswaardig leven te kunnen blijven leiden. Informele oplossingen waarbij menselijk contact, oprecht vertrouwen en werkelijke betrouwbaarheid centraal zullen staan.

M.J.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl