Onderzoek: gesprekken in huis via glasvezelkabel op 1 kilometer af te luisteren

Door Anoniem: De circel is rond …

Koperdraad-telefoons kon je – met de hoorn op de haak – ook van buiten afluisteren.

Hacktic heeft nog eens een hoop aandacht gekregen destijds, en de PTT verkocht stekkers met een condensator erin om dat te blokkeren .

https://www.hacktic.nl/magazine/1824.htm

Gezien dat je met optische methoden ongelofelijk kleine verstoringen/verplaatsingen kunt zien als interferentie klinkt het wel plausibel dat ook/zelfs geluid (en beweging of vervorming van de vezel daardoor) enige modulatie van licht in de vezel oplevert dat op enige afstand te meten en demoduleren is.
Mooi stukje research.

Dit mechanisme (trillingen in een glasvezel die omgezet worden naar geluid) wordt al jaren gebruikt, bv. voor fysieke beveiliging: ingegraven glasvezel waarmee je voetstappen in de omgeving van een object kan “horen”.

Of dit werkelijk praktisch toepasbaar is om een willekeurig huis “af te luisteren” lijkt me sterk: de glasvezel komt doorgaans in de kruipruimte uit, is omhult door een stugge plastic buis (5 mm doorsnee), gaat via wat lussen naar de meterkast waar hij direct getermineerd wordt.
Om die glasvezel enigzins te laten “bewegen” door geluidtrillingen (zodat die trillingen ook hoorbaar gemaakt kunnen worden) moet je gesprek dus minimaal in de kruipruimte te horen zijn, en dan ook niet alsnog volledig gedempt worden door de omhulling.

Ofwel, een theoretische dreiging voor defensiepanden oid. waar echt geheime gesprekken gevoerd worden en waar een externe mogendheid echt geld in wil stoppen (en dan nog…), maar niet realistisch voor een gewoon huishouden.

Q

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl