Onderzoek: geen privacy bij reparatie van computers en smartphones

Door Anoniem: Als je hier bij de plaatselijke pc winkel je pc laat repareren, is het eerste wat ze je vertellen dat ze je hele pc gaan doorzoeken naar verdachte bestanden en indien nodig direct doorgeven aan de politie.
Dan hebben ze dus ook de rest moeten bekijken en wat er allemaal op staat.
En wat ze daar mee doen zullen we nooit weten.
En of dat zij er niet iets bij geplaatst hebben kan je alleen maar hopen.
Voor zover ik weet bestaat er niet een programmatie die enkel zoekt op wazig foto’s.

Ik betwijfel dat een pc winkel zich zo openlijk schuldig maakt aan privacy schending dat ze het in je gezicht zeggen. Dat wil niet zeggen dat ze je privacy niet schenden natuurlijk dat is al jaren bekend. Maar het ligt ook erg aan de opdracht en waar je voor tekent. Als je een systeem zou brengen voor herinstallatie dan hebben ze niks te zoeken in enige datamap behalve voor als je bijvoorbeeld je mail terug ingesteld wilt hebben of je achtergrond hetzelfde wil zetten.

Daarin tegen als het om recovery van een beschadigde drive gaat dan ontkom je er bijna niet aan omdat je moet beoordelen of mogelijk corrupte bestanden nog te redden zijn.

Verder ben je verplicht als je bij legitieme controle voor bovenstaande doeleinde illegale content tegenkomt meteen te stoppen en is het zeker raadzaam politie in te lichten als het om zedendelicten gaat of erger. Doe je dat niet en je hersteld de content dan ben je strafbaar omdat je deze beschikbaar hebt gesteld. Blijf je van de bestanden af en er is geen acuut gevaar dan is melden niet verplicht *nog* maar je moet wel een goede kronkel dan hebben in de hersenen om vrolijk de opdracht af te maken.

Als iemand illegale software heeft gebruikt dan is de default policy stoppen klant bellen aangeven dat recovery enkel kan plaatsvinden zonder de illegale software en toestemming vragen voor verwijdering. Is die er niet dan moet je de opdracht afkappen en stuur je de eindrekening. Herinstalleer je de illegale software wel dan ben je wederom strafbaar bezig hetzelfde geldt voor het toelaten van troep als KMSPico. Al heb je eerder de BSA achter je aan dan de politie in dit soort gevallen.

Ik zou echter uberhaubt nooit naar een plaatselijke winkel gaan maar altijd naar een groot bedrijf met voorafgaand een S.L.A. privacy verklaring en geheimhouding contract op bovengenoemde uitzonderingen na. Nog niet eens om privacy problemen maar gewoon om de kunde. Ik heb in 20+ jaar zelden meegemaakt dat een client een goedwerkend systeem terug kreeg bij hun plaatselijke shop na een controle. En bij virus verwijdering maak er maar 0 van om zorgvuldigheid.
Hangt natuurlijk wel een prijs kaartje aan vast en dat is vaak de reden waarom mensen toch naar een pc winkel gaan naast ontwetendheid.

En ja er bestaat wel degelijk software om te zoeken op content type in afbeeldingen maar gezien de kosten voor degelijke connectie naar vergelijkdatabases en benodigde rechten voor samenwerking instanties zul je dat niet snel aantreffen en absoluut niet bij een PC winkel. Als hosting provider kan je wel vaak inhaken op een groot afnemer van zo controle systeem maar ZZP en MKB is het zeldzaam.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl