Onderzoek: bijna helft Nederlandse senioren bewaart wachtwoorden op papier

Bijna de helft van de Nederlandse senioren bewaart hun wachtwoorden op papier, zo stelt SeniorWeb op basis van eigen onderzoek onder bijna negenhonderd senioren. Volgens SeniorWeb blijft het onthouden van wachtwoorden voor veel senioren lastig, alsmede het gebruik van nieuwe beveiligingsmethodes. Zo heeft één op de vijf ouderen moeite met termen als accounts, inloggen en verificatie.

Zeventig procent van de ondervraagde ouderen geeft aan het onthouden van hun wachtwoorden lastig te vinden. Het wijzigen van wachtwoorden is dan ook iets wat veel senioren niet al te vaak doen, maar een derde doet dit regelmatig. Vanwege de moeite met het onthouden van wachtwoorden bewaart bijna de helft van de senioren die op papier, bijvoorbeeld in een notitieboekje.

Ook worden wachtwoorden digitaal opgeslagen. Ongeveer een kwart van de ouderen slaat inloggegevens op in een bestand op de computer. Een even groot aantal doet dit in de internetbrowser of gebruikt een wachtwoordmanager. Van hen heeft respectievelijk 37 en 31 procent (soms) moeite met het gebruik hiervan.

Tweefactorauthenticatie

Verder blijkt dat ouderen, op sms-controle na, nieuwere manieren voor tweefactorauthenticatie (2FA) maar weinig gebruiken. Dit komt met name doordat men hier moeite mee heeft. Zo geven de ouderen die geen 2FA gebruiken vooral aan dat ze dat niet doen omdat ze niet (goed) weten hoe het werkt (24 procent ) en dat het te veel tijd en moeite kost (23 procent).

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl