Onderzoek: achtduizend onbeveiligde VNC-servers vanaf internet toegankelijk

Op internet zijn meer dan achtduizend VNC-servers te vinden die zonder authenticatie toegankelijk zijn, waardoor aanvallers eenvoudig van deze systemen misbruik kunnen maken, zo stelt securitybedrijf Cyble op basis van eigen onderzoek. Virtual Network Computing (VNC) is software om op afstand systemen mee te kunnen bedienen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor beheren van een systeem of het helpen van gebruikers.

Onderzoekers van Cyble ontdekten meer dan achtduizend servers waarvan de authenticatie is uitgeschakeld, waardoor iedereen eenvoudig toegang tot deze systemen kan krijgen. De meeste van deze systemen bevinden zich in China, Zweden en de Verenigde Staten. Aanvallers scannen ook actief naar VNC-servers op poort 5900 om aan te vallen, zo blijkt uit het cijfers van het Internet Storm Center. Ook cijfers van Cyble laten dit zien, waarbij de meeste aanvallen afkomstig zijn van Nederlandse ip-adressen. Al jaren geleden waarschuwden onderzoekers voor onbeveiligde VNC-servers op internet.

Het aantal onbeveiligde VNC-servers dat nu werd gevonden is lager dan in voorgaande jaren het geval was, maar het gaat nog altijd om systemen van organisaties in de vitale infrastructuur, zoals waterzuiveringsinstallaties, fabrieken en onderzoeksinstellingen. De onderzoekers adviseren dan ook om vitale systemen achter een firewall te plaatsen en de toegankelijkheid van VNC-servers vanaf internet te beperken.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl