Onderzoek: 70 procent online aankopen afgerekend met iDeal

Door Anoniem: Welke (persoons)gegevens worden eigenlijk mee verzonden bij een betaling? Op ideal.nl lees je het helaas niet terug.

Ik heb als privépersoon wel eens een iDEAL-betaalverzoek aan twee mensen gestuurd. Hun rekeningnummer, hun naam en een door mij gekozen tekst kwamen allemaal in de omschrijving terecht, terwijl het geld van een rekeningnummer van mijn bank kwam. Bij een webwinkel zal het vermoedelijk net zo werken, maar dan met een geautomatiseerde interface zodat niet alles handmatig in de bankwebsite moet worden ingevuld. Een webwinkel zal ongetwijfeld als zelfgekozen tekst het order- of factuurnummer gebruiken.

Uit de praktijk weet ik dat jouw volledige naam mee verzonden wordt. Terwijl je hier nergens toestemming voor geeft en daarnaast ook niet nodig is. Mag je dan stellen dat iDeal eigenlijk niet aan de AVG voldoet?

Het is wel nodig. Als het bedrag weer moet worden teruggeboekt (artikel toch niet leverbaar, niet aangekomen, geretourneerd) hebben ze rekeningnummer én naam nodig, en dat is precies wat ze krijgen. Hier is gerechtvaardigd belang de grondslag voor de verwerking, lijkt me.

Zelfde principe heb je overigens bij een pintransactie.

Nee, dat gaat anders. De winkel krijgt aan het eind van de dag totaalbedragen overgemaakt. Daar staan echt niet de individuele gegevens van alle klanten die in dat totaal zitten in, daar is helemaal geen ruimte voor in die paar regeltjes tekst die een omschrijving kan zijn. Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl