OM wil eigenaren hostingbedrijf alsnog vervolgen voor hosten botnetservers

Het Openbaar Ministerie wil dat een 30-jarige man uit Vlissingen en een 27-jarige man uit Veendam alsnog worden vervolgd voor het hosten van botnetservers. De servers in kwestie werden volgens het OM gebruikt voor de aansturing van een botnet dat op de Mirai-malware was gebaseerd. De officier van justitie eiste in deze zaak een gevangenisstraf van vijftien maanden en een geldboete van 15.000 euro tegen het hostingbedrijf.

De Mirai-malware wist in 2016 honderdduizenden routers, beveiligingscamera’s, digitale videorecorders en andere apparaten via standaardwachtwoorden te infecteren. Besmette apparaten werden vervolgens voor ddos-aanvallen ingezet. Eind 2016 verscheen de broncode van Mirai op internet, waarna er allerlei varianten verschenen. Eén botnet dat op de Mirai-broncode was gebaseerd werd volgens het OM aangestuurd via servers die bij het Nederlandse hostingbedrijf waren ondergebracht.

De twee verdachten in deze zaak gingen vorig jaar vrijuit nadat de Rotterdamse rechtbank het Openbaar Ministerie vanwege fouten niet-ontvankelijk had verklaard. De rechter stelde dat het OM de verdenkingen tegen beide mannen en hun bedrijf niet duidelijk op de dagvaardingen had vermeld, terwijl dat wel had gemoeten. De verdachten gingen daarop vrijuit en het Openbaar Ministerie spande beroep aan.

Het OM heeft nu bij het Haagse gerechtshof geëist dat de zaak wordt heropend, zo meldt PZC. De aanklaagster stelde dat de verdachten cybercriminelen hebben geholpen. “Ze hebben bewust toegestaan dat er gehackt kon worden.” De advocaat van de verdachte reageerde dat zijn cliënten uitsluitend een facilitaire rol hebben gespeeld. “Niets meer en minder.” Het hof doet over twee weken uitspraak.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl