OM kan alleen nieuwe beelden verkeerscamera’s Rijkswaterstaat gebruiken

Het Openbaar Ministerie kan alleen “vanaf nu en in de toekomst” beschikken over beelden die via de verkeerscamera’s van Rijkswaterstaat binnenkomen om overtredingen rond boerenprotestacties te onderzoeken. Vorige week werd bekend dat het OM beelden afkomstig van camera’s van Rijkswaterstaat zal gebruiken bij onderzoek naar overtredingen rond boerenprotestacties.

Op basis van de Wegenverkeerswet en de Tunnelwet zet Rijkswaterstaat camera‚Äôs in om het verkeer op de Nederlandse wegen te monitoren. Rijkswaterstaat heeft een afspraak met het OM gemaakt dat beelden van overtredingen beschikbaar komen voor onderzoek. “Die camera’s die kijken live. Er zitten mensen van Rijkswaterstaat achter. Die houden op die manier de mobiliteit en verkeersveiligheid in de gaten. Op het moment dat zij strafbare feiten zien, ernstige strafbare feiten, is er inmiddels een afspraak dat de politie over die beelden kan beschikken”, zegt OM-topman Gerrit van der Burg vandaag in het radioprogramma Sven op 1.

Van der Burg stelt dat de camera’s niet opnemen, waardoor het niet mogelijk is om naar het verleden te kijken. Bij het onderzoek naar eerdere overtredingen rond de boerenprotestacties zijn dan ook geen beelden van verkeerscamera’s beschikbaar. De OM-topman hoopt echter op getuigenverklaringen en andere beelden, zoals dashcams van automobilisten. Een woordvoerder van het OM laat aan Nu.nl weten dat het meekijken sinds 28 juli mogelijk is.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl