Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 19-jarige man uit Den Haag die wordt verdacht van het stelen van 100.000 euro door middel van phishing en bankhelpdeskfraude een gevangenisstraf van drie jaar geëist. De verdachte zou zijn slachtoffers op Marktplaats hebben benaderd. Hij deed zich voor als potentiële koper en vroeg de verkopende partij of die aan een “verificatieverzoek” wilde meewerken.
De vervolgens doorgestuurde link wees naar een phishingsite. Met gegevens die slachtoffers op de phishingsite invulden werden volgens het OM grote sommen geld gestolen. Voor elf zaken, die vorig jaar tussen juli en oktober plaatsvonden en waarbij 100.000 euro werd buitgemaakt, moest de man zich vandaag voor de rechter verantwoorden.
Nadat slachtoffers hun gegevens hadden ingevuld werden ze gebeld door een handlanger van de verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster. Zij vertelde slachtoffers dat er fraude werd gepleegd met hun bankrekening, maar dat ze hun geld veilig konden stellen door het snel over te maken naar een opgegeven rekeningnummer. “Onder druk van de tijd en omdat ze zagen dat er inderdaad geld verdween van hun rekening, deden sommige slachtoffers dat. Waarna ze het geld nooit meer terugzagen”, zo stelt het OM.
Bij zijn aanhouding had de man drie telefoons bij zich die hij probeerde weg te gooien. De zogenaamde bankmedewerkster gebruikte in een aantal gevallen deze telefoons om slachtoffers te bellen. Verder werden er screenshots met inloggegevens van slachtoffers op de telefoons aangetroffen. Daarnaast werd de verdachte aan zijn kleding herkend op camerabeelden van een pinautomaat waar hij geld opnam vanaf de rekening van een van de slachtoffers.
Het Openbaar Ministerie noemt het extra schrijnend dat de verdachte de oplichting heeft gepleegd terwijl hij tijdelijk op vrije voeten was. Hij was namelijk al eerder aangehouden in een ander groot fraude-onderzoek. Maar omdat hij toen nog minderjarig was, had de rechter hem uit voorlopige hechtenis geschorst. Voor deze eerdere fraudezaak moet de verdachte zich nog verantwoorden.
Bron: Security.nl