NVB: digitale euro heeft weinig meerwaarde voor burgers en bedrijven

De digitale euro heeft in de huidige opzet weinig meerwaarde voor burgers en bedrijven, maar kan een grote impact op de kwaliteit en stabiliteit van het geldstelsel en betalingsverkeer hebben. Er moet dan ook een breed politiek en maatschappelijk debat over een eventuele invoering komen, zo vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Volgens de NVB moet voor een mogelijke invoering van de digitale euro wel eerst de meerwaarde zijn aangetoond. “Een besluit tot daadwerkelijke introductie dient daarom pas aan het einde van de gehele onderzoeksfase te worden genomen, waarbij de bijdrage aan de belangrijkste beleidsdoelen kan worden beoordeeld.” De Europese Centrale Bank startte ruim twee jaar geleden met de eerste verkenningen naar het ontwikkelen van een digitale euro.

Vorig jaar verschenen de eerste resultaten daarvan, waarna de ECB een onderzoeksfase is gestart. In samenwerking met andere Europese centrale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, worden de mogelijkheden voor het ontwerp en de distributie van de digitale euro in kaart gebracht. De onderzoeksfase zou in het derde kwartaal van 2023 moeten zijn afgerond.

De Nederlandse Vereniging van Banken stelt dat de invoering van de digitale euro een grote impact kan hebben op de kwaliteit en stabiliteit van het geldstelsel en het (Europese) betalingsverkeer. Daarnaast vindt de branchevereniging van Nederlandse banken dat de digitale euro in de huidige opzet weinig meerwaarde biedt voor Nederlandse burgers en bedrijven ten opzichte van de huidige beschikbare betaalmiddelen.

Critici maken zich grote zorgen over een digitale euro en waarschuwen dat de overheid straks bepaalt waar burgers hun geld aan mogen uitgeven, het te gebruiken is voor surveillance of het onderdrukken van kritische geluiden of oppositie. “Straks bepaalt de overheid waar jij je geld aan mag uitgeven”, waarschuwde SP-Kamerlid Mahir Alkaya onlangs. “Stel je voor dat de overheid kan meekijken bij wat jij met je geld doet. Dan kom je in een soort massa-surveillance-staat terecht.”

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl