NS wijst mede naar falend back-upsysteem als reden voor grote treinstoring

Door Anoniem: … het standby systeem (waarom noemen ze het backup?) …

Ze noemen dat backup omdat dat goed Engels is. Een backup is een reserve of een vervanger. Als in een voetbalwedstrijd de keeper vervangen moet worden noemen ze de invaller ook een backup. De herkomst van het woord lijkt op ons steuntje in de rug. Dat we in IT-jargon gewend zijn geraakt aan de betekenis reservekopie van data (zie je dat daar reserve in wordt gebruikt?) wil nog niet zeggen dat dat de enige betekenis is. Het gebruik voor een systeem dat klaarstaat om op terug te vallen is correct.

Ik kan je aanbevelen om enige nieuwsgierigheid te ontwikkelen naar de herkomst van woorden. Voor het Nederlands is er de (uitstekende) website https://etymologiebank.nl, waarin een autoriteit op dat gebied in Nederland (Nicole van der Sijs) diverse bronnen combineert. Voor het Engels is er het veel beknoptere maar ook goede https://www.etymonline.com/.

Het aardige is dat als je dit soort bronnen raadpleegt, ook voor woorden die je als technisch jargon kent, er muntjes vallen. Mijn ervaring is dat mensen die een woord naar mijn idee nogal vreemd gebruiken vaak juist beter dan ik door blijken te hebben hebben wat het woord eigenlijk betekent.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl