NS schaft vijfduizend toezichtcamera’s aan voor nieuwe intercity’s

De NS heeft voor 99 nieuwe intercity’s die nog in gebruik moeten worden genomen zo’n vijfduizend toezichtcamera’s aangeschaft, wat neerkomt op vijftig camera’s per trein. Dat laat de vervoerder tegenover Follow The Money weten. Het gaat om toezichtcamera’s van de Chinese fabrikanten Hikvision en Dahua.

De treinen worden gebouwd door het Duits-Oostenrijkse Strabag en het Franse Alstom, die volgens de NS met een Chinese onderleverancier werken. Deze partij is ook verantwoordelijk voor het inbouwen van de toezichtcamera’s. In juni meldde Security.NL dat het kabinet onderzoek gaat doen naar mogelijke nationale veiligheidsrisico’s bij het gebruik van Chinese bewakingscamera’s binnen de rijksoverheid.

Vooralsnog geldt er geen negatief advies voor het gebruik van de camera’s. De NS zegt hierover in contact te zijn met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). “NS volgt hierin het advies van de NCSC en ziet daardoor momenteel geen aanleiding om die merken te vervangen”, aldus een woordvoerder. Spoorbeheerder ProRail is dat echter wel van plan, en laat weten dat het zo’n tweehonderd camera’s van Hikvision en Huawei nog dit jaar weghaalt.

ProRail heeft naar eigen zeggen ruim 5.500 camera’s rond het spoor en in stations opgehangen. De NS meldt dat het op dit moment 6500 toezichtcamera’s op de stations en 3500 in de treinen heeft.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl