NLNet financiert nieuwe beveiligingsopties browserplug-in NoScript

Stichting NLnet heeft twee nieuwe beveiligingsopties in de populaire browserplug-in NoScript gefinancierd die onder andere routers van gebruikers moeten beschermen en fijnmazige scriptopties mogelijk maken. NoScript is een extensie die allerlei scripts op websites blokkeert, waarmee het fungeert als advertentie- en trackerblocker, en gebruikers tegen allerlei soorten aanvallen beschermt.

Aan NoScript versie 11.3 zijn dankzij financiering van stichting NLnet twee nieuwe features toegevoegd. Het gaat om “Contextual Policies” en “LAN Protection”. Met Contextual Policies kunnen gebruikers bijvoorbeeld scripts van twitter.com nu per website instellen. Zo is het mogelijk om op example.tld de scripts van Twitter toe te staan, maar die op andere websites te blokkeren.

LAN Protection maakt het mogelijk om requests vanaf het internet naar het lokale netwerk te blokkeren of toe te staan. Cross-site request forgery (CSRF)-aanvallen maken hier bijvoorbeeld misbruik van. Zo is het mogelijk voor een aanvaller om handelingen vanuit de browser van de gebruiker uit te voeren, zoals het benaderen van apparaten die niet direct voor het internet toegankelijk zijn.

In het verleden zijn CSRF-aanvallen onder andere gebruikt voor het compromitteren van routers. Met de LAN Protection worden dergelijke aanvallen gestopt. Gebruikers kunnen requests vanaf het web echter in uitzonderingsgevallen nu eenvoudig toestaan.

Beide beveiligingsopties konden dankzij stichting NLnet worden ontwikkeld. NLnet ondersteunt mensen en organisaties die aan een open informatiesamenleving bijdragen. NoScript voor Google Chrome telt meer dan 100.000 gebruikers. De Firefox-versie heeft zo’n 370.000 gebruikers.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl